Sportolás fagypont alatt


Winter in the mountainsA rendszeres sportolást a szabadban semmiképpen se hagyjuk abba, hogy egy kicsit fagypont alá szalad az hőmérő higanyszála. Megfelelő felkészülés mellett, ha komolyan vesszük és folytatni akarjuk, ne hagyjuk abba, csupán körültekintőbben kezdjünk hozzá.

 

1. Bemelegítés nélkül soha! Ez igaz az edzőtermi vagy otthoni mozgásra, sportolásra egyaránt. Ha otthon nekiállunk tornázni, aerobic mozgást végezni vagy kardiózni egy gépen, akkor is szenteljünk arra pár percet, hogy bemelegítjük a testrészeinket. Ha pedig futni, kerékpározni vagy korcsolyázni, szánkózni, síelni megyünk a hidegben, feltétlenül végezzünk pár gyakorlatot, mielőtt komolyabb igénybevételnek tesszük ki a szervezetünket.

2. Torok védelem! Ha igazán nagy hidegben szeretnénk futni, előtte gyakoroljuk a megfelelő légzést. Ha ezt már tökéletesen elsajátítottuk minimum 10 korábbi futás alkalmával, akkor megfelelő sál, esetleg szájvédővel induljunk útra. Így esetleg megelőzhető egy csúnya torokfájás vagy hangszálgyulladás.

 3. Réteges öltözködés! Nagyon fontos, hogy a ruházatunk réteges legyen, mielőtt a szabadban sportolunk. Legyen alsó trikó, thermo felső, ami magába szívja a nedvességet, de nem hagyja, hogy izzadjunk. Pulóver és megfelelően „légző”, légáteresztő dzseki viselése a legjobb. Alulra is réteges öltözködés javasolt, sí harisnya, esetleg overáll. A futáshoz pedig jól tapadó cipő, mely nem csúszik a havon.

4. Ne a leghidegebb időben kezdjük! Ha eddig vártunk, hogy elkezdjünk a szabadban sportolni, és csak teremben mozogtunk korábban, ne a fagypont alatti időjárásban kezdjük. Ha mégis ragaszkodunk némi kinti sportoláshoz, először kezdjük kisebb kirándulással, túrázással, illetve szánkózással. A futást pedig inkább edzőteremben gyakoroljuk. Csak az edzett szervezetnek tesz jó, illetve nem tesz rosszat, ha a szabadban sportol.

5. Ne induljunk sportolni – 10 alatt! Hiába az edzett szervezet, hiába a profi sportember, mínusz 10 C alatt már káros lehet a szabadban végzett sport. Nyilván nem igaz ez a síelésre és a snowboradra, hisz nem egyszer van ennél hidegebb is a sípályákon. De futni senki se induljon el ilyen zimankóban, mert a kimelegedett test könnyen megfázik a fagyos széltől. Ugyanez igaz az ónos, esős időre vagy a hatalmas havazásra is. Akkor inkább preferáljuk az edzőtermeket, így nem marad ki a rendszeres testmozgás, de mégsem adunk táptalajt a betegségeknek.

Gasztronómia, mint kapcsolatépítő


images (22)Azaz süssünk, főzzünk együtt közösen. Alap kép minden családban, hogy anyuka/feleség álldogál a  konyhában egyedül, magányosan, órákon át. Férj, apuka pedig fekszik a tv előtt vagy ül a számítógép előtt szintén egyedül, magányosan, órákon át…

Kapcsolatépítő és összetartó ereje lehet egy közös sütésnek, főzésnek. És amíg készül az ínycsiklandó fogás, akár még újra össze is jöhetnek a párok egymással. Természetesen be lehet vonni a gyerekeket is a konyhai munkálatokba, és annak is család összehozó szerepe lehet, de az édes ketteshez másra van szükség.

A férfi is végezhet konyhai munkákat, sőt manapság trendi, ha egy pasi jól főz és nem teljesen zöldfülű a konyhában. Ha tudja, mi az, hogy hús, hússzeletelés, krumpli pucolás, zöldség párolás, szósz, öntet, mártogató készítés már fél siker. De ha még azt is tudja, hogy a bazsalikom nem egy ázsiai kerékpárfajta, hanem egy kellemes fűszer, a kurkuma pedig nem a vízvezetéktartály egyik szelepe, hanem egy különleges indiai fűszer, akkor már egyenesen gasztronómiai zseninek számít.

Nyugodtan vonjuk be a férfit is a közös konyhai tevékenységekbe. Például így:

  1. Mielőtt belekezdünk bármibe is, töltsön mindkettőnknek egy pohár bort.
  2. A húst szeletelje fel ő.
  3. A zöldségek pucolásában bízzuk rá a krumpli vagy répapucolást, szeletelést.
  4. A húst miután befűszereztük, grillezze meg ő, legyen ez az ő feladata.
  5. Ha steak készül, azt teljesen bízzuk rá. (Előtte azért mondjuk el neki, hogy ezt ő fogja csinálni, így fel tud rá készülni. )
  6. Ő legyen a folyamatos ital gyártó, koktél készítő, amíg sütünk, főzünk.
  7. Segítsen a terítésben, helyezze el ő az evőeszközöket.
  8. Ha pirítani kell kenyeret (pl. tatárhoz), azt csinálja ő.
  9. Salátaöntet elkészítésébe is bevonhatjuk.
  10. Az elkészült húst szolgálja fel ő.

Hűtlenség! Hogyan mentsük meg a kapcsolatot?


romantic-couple-in-rain-the-beautiful-photographs-of-lovers-incredible-snaps-93515Sajnos napjainkban az emberek többsége nem megoldja a problémáját, hanem inkább azonnal megszabadul tőle. Ha megromlik egy párkapcsolat sokkal egyszerűbb hetente néhányszor egy harmadik karjaiban kikötni, mint őszintének lenni a feleségünkkel vagy a férjünkkel. Rengeteg kapcsolatot a gyermek fog össze. Ha kiég egy szerelem, nem megbeszéljük a problémáinkat, hanem kilépünk belőle. Pedig nem ez a megoldás.

Félrelépések még boldog házasságokban is történnek, gyakorta valamilyen személyes válság következtében, legyen az munkahelyi vagy otthoni kudarc. A szülés, valamelyik szülő elvesztése, a fiatalság elmúlásának felismerése ugyancsak házasságon kívüli viszonyokba kergethet egyeseket.

Sok házaspárnak nem sikerül a kibékülés. Igen gyakoriak a megcsalások, és az általuk okozott sebek nagyon nehezen gyógyulnak. Sokszor csak akkor lehet túljutni a krízisen, ha a kapcsolatban még mélyen él a szeretet és a megbecsülés. Vannak azonban olyan esetek, amelyekben elkerülhető lett volna a válás. A hűtlenség felfedésének hevében sok házaspár követ el olyan hibákat, amelyek megakadályozzák a kapcsolat későbbi rendbe hozását. Ezek a hibák elkerülése segíthet megmenteni a házasságot:

1. Elhamarkodott lépés
A megcsalt partner úgy érzi, jogos, ha haladéktalanul a tettek mezejére lép. Ha valaki feltárja a rokonai előtt házastársa hűtlenségét, majd mégis együtt marad vele, annak nemcsak a házasságát kell megmentenie, hanem társa és a rokonai közötti kapcsolatot is, hiszen a rokonság még inkább zokon veszi a sérelmet, hiszen ők nem láttak bele részletesen a korábbi kapcsolatba sem.
Legjobb, ha ilyenkor mi is időt kérünk, átgondoljuk a további lépéseket, a közös jövőt és azt, hogy hogyan lehet rendbe hozni a kapcsolatot és egyáltalán érdemes-e. Nem szégyen, ha szakemberhez fordulunk segítségért.

2. Bosszú
Létezik az úgynevezett kompenzáló megcsalás. A becsapottság érzése a másik félből azt váltja ki, hogy ugyanilyen módon neki is fájdalmat kell okoznia. Az elhagyottnak, a megcsaltnak tudatosítania kell: a történtektől ő nem lett értéktelenebb. Nem kell bizonyítani egy új kapcsolattal. Ez a magatartás lehetetlenné teszi a kapcsolat helyrehozását.  De az is, ha valaki állandóan felemlegeti a hűtlenséget. A félrelépő házastársat nem szabad folyton a régi tévedésére, hibájára emlékeztetni, mert ilyenkor bezárul, sőt egy idő után ellentámadásba lendül.

3. Korábbi állapot visszaállítása
Amikor valaki rájön partnere hűtlenségére, megrendül a bizalma, a házasságba vetett hite. Ha az illető a másik félről alkotott idealizált elképzelésekbe kapaszkodott, ezeket most a valósággal kell helyettesíteni, és el kell fogadni a másik hiányosságait. Ekkor sem szégyen, ha pszichológushoz, vagy családterapeutához fordulunk segítségért. Utána még új értékeket is felfedezhetünk a másikban és akár újra beleszerethetünk. A régi állapotot ne akarjuk visszacsinálni, kezdjünk új életet.

4. További titkolózás
A hűtlen társ eleinte arra hivatkozik, hogy többet kell dolgoznia, aztán jönnek a több napos továbbképzések, utak, céges rendezvények, amik nem is léteznek. De egy idő utána a hűtlen fél is rájön arra, hogy mindez felesleges volt. Legjobb, ha őszintén elmond mindent. Ha már fény derül a viszonyra, és a házastárs részleteket akar tudni, őszintén el kell mesélni mindent. Ilyenkor a vétkes félnek fegyelmezettnek kell lennie, főleg abban az esetben, ha még közösen rendbe akarják hozni a kapcsolatukat.

5. Lezárás
A hűtlen félnek le kell zárnia a viszonyát, csak azután kezdődhet meg a gyógyulás. Néha ez rendkívül nehéz. Ám a hűtlenség nem hosszú távú megoldás. Az idealizált, romantikus viszonyok illúziókra alapozódnak, márpedig az illúziót nehéz fenntartani. A hűtlen fél ideig-óráig képzelheti azt, hogy a szeretője rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyeket házastársa nélkülöz. Ám az igazi meghittség alapja a kölcsönös megértés, valamint a készség egymás gyengéinek és gyarlóságainak megértésére és elfogadására.

6. Felelősség elhárítása
A kapcsolat rendezésének egyik alapfeltétele, hogy el kell nyerni a másik bocsánatát: meg kell érteni, mi történt, meg kell beszélni, meg kell bánni és fel kell dolgozni azokat. Ha a félrelépő nem ismeri be, hogy hibázott, nem jöhet rendbe a kapcsolat. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ha az egyik fél bocsánatot kér, a másik bocsásson meg neki.
Ha a házastársak tisztázzák egymással azokat a gondokat, amelyek a hűtlenséget okozták, megmenthetik a kapcsolatukat.
Ötletek: legyenek kettesben és beszélgessenek egymással; vonják le a tanulságokat; újítsák meg a kapcsolatukat.

M. Sz.
Párkapcsolati szakértő

Mosolyogjunk a Stressz ellen!


colorfulFlowersManapság talán furán hangzik, de ha mosolygunk, a saját és a környezetünk kedve is sokkal pozitívabb lesz, nem beszélve egy csomó betegség elkerüléséről, például a stresszről, ami ellen kifejezetten jót tesz, ha naponta párszor vigyorgunk a világra.

Napjaink pesszimista világában, amikor mindenki panaszkodik, búbánatos, fáradt, stresszes, ideges és bizalmatlan, jól esik néha „kikapcsolódni” és „feltöltődni” egy vígjáték, egy jó baráti beszélgetés, egy vidám színházi darab vagy egy stand up comedy által.

„Ha idegesek vagyunk, sok esetben segíthet, például ha megnézünk egy humoros filmet, vagy találkozunk a barátainkkal.” – mondja a szakértő.

Egy híres orvos megállapította, hogy a jó kedélyű betegek korábban felépülnek, és a halálozási arány is sokkal alacsonyabb náluk. A nevetés, az optimizmus melegágya és sok szempontból a legjobb orvosság is.

1. Féleleműző
Az emberek szoronganak a szervezetük és egészségük miatt. A humor könnyebben megtöri a jeget, elűzi a félelmet. Ha viccesen közlünk valakivel egy rossz hírt, hamarabb túljut rajta, bár megijedhet, mégis könnyedebben kezeli és a megoldásra koncentrál. (Természetesen ezt tilos alkalmazni halál vagy egyéb durva történés közlésekor)

2. Megnyugtatásra
Ha egy beteg panaszkodik, hogy fáj valamije, nyugodtan informáljuk arról, hogy amit érez az teljesen normális. Ha humorosan tudatjuk az illetővel, hogy a fájdalom normális, akkor jobban belenyugszik és előbb túl lesz rajta.

3. Feszültségoldó
A humor a legjobb gyógyír a feszültség oldására. Ha stressz hatására kimerültnek, levertnek és szomorúnak érezzük magunkat, hagyjuk, hogy vidám ismerőseink feldobjanak minket. A stressz oldása után a lelki fájdalmunk is enyhülni fog.

4. Békítő
Sokszor rácsodálkozunk arra, hogyha éppen veszekedtünk a párunkkal, majd utána megnézünk egy humoros filmet vagy műsort, esetleg olvasunk valami vicceset, perceken belül megenyhülünk és kibékülünk. Az apróbb vitákat oldjuk meg humorral.

5. Mosolyogjunk!
Hétköznap reggelente azt tapasztaljuk, hogy a tömegközlekedési eszközön számtalan szomorú és elkeseredett ember utazik. Ha elkezdünk mosolyogni, az emberek hirtelen ráeszmélnek arra, hogy ha ők is vidámak, jó hatással lehetnek másokra. Arról nem is beszélve, hogy az önbizalmuk is nőni fog.
A vidámság, a mosolygás ragadós!

Aromaterápia


12623566-aromatherapy-spaHa elmegyünk egy jó illatú parfümériába és alig győzünk betelni az illatokkal, vagy kedvenc masszőrünk kényeztet minket egy isteni aromájú krémmel vagy olajjal, a kedvünk is sokkal jobb lesz, nem beszélve az elszálló stressztől, amit a csodás párlatoknak köszönhetünk.

Az aromaterápiás, illatos olajok javítják a testi és lelki közérzetet. A kamilla megnyugtat, a rozmaring, a citrom és a narancs illata pedig felfrissít.

Az aromaterápia hatékonyságára még nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre. Egyes szakemberek megkülönböztetik az aromaterápiát és az „aromakológiát”, vagyis a szagoknak a hangulatra, érzelmekre és viselkedésre gyakorolt hatását vizsgáló tudományt.

Azonban ezek már tények:

1. Levendula:
A levendula megnyugtat, javítja a hangulatot, és mélyebbé teszi az álmot is, különösen a nőknél. Otthon tegyünk a párologtatóba néhány csepp levendulaolajat, így az álmod édesebb és nyugodtabb lesz.

2. Vanília:
A vaníliához hasonló illatú heliotropin, mely megnyugtatja a pácienseket és még jól lakottság érzet is biztosít.

3. Citrom:
Ha citromfűolajat kenünk az arcunkra vagy a karunkra, lényegesen gyorsabban megnyugszunk. (Teába is kiváló nyugtató)

4. Rozmaring:
A rozmaring csökkenti a szorongást, ezáltal nyugtat és pihentet egyaránt.

5. Kakukkfű:
A kakukkfű serkenti a szexuális vágyat. Szerezzünk be otthonra néhány szál kakukkfüvet és tegyük be az ágy alá, a kellemes illatnak köszönhetően nemsokára tapasztalható lesz az eredmény.

Ha hatásos az aromaterápia, akkor elérte a célját. Érdemes legalább egyszer megpróbálni, de csakis szakképzett aromaterapeutával, ugyanis a nem megfelelő módon alkalmazott olajok, égési sérüléseket, allergiás reakciókat, fejfájást és émelygést okozhatnak. Sőt az asztmát súlyosbíthatják.

Legális nassolnivalók – Negatív kalóriák


zSokszor vagy éhes, akár napközben is, két étkezés között is? Nem elég a pici reggeli, a kiadós ebéd, délután vagy tízóraira is elmajszolnál néhány falat finomságot? Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, de nassolós típus vagy, semmiképpen se hagyd abba a nassolást, mindössze állj át másfajta rágcsálnivalókra.

Ha elengedhetetlen számodra a nassolás, el ne hagyd eleinte a táplálkozásodból, hanem építsd be őket a napi rutinodba, de a meghatározott mennyiségétől ne térj el!

A reggelit legtöbbször sietve kapjuk be, ráadásul étvágyunk ilyenkor még nem az igazi, így nem tudunk sokat enni. (Holott reggel megtehetnénk)
Ebédig 4 vagy 5 óra is eltelik, mire időt tudunk szakítani rá. Az éhségérzet 4 óra múlva már pokoli is lehet.
Ilyenkor sajnos előkerül a táska aljáról a cukorka,a diókból az eldugott csoki vagy keksz.

Ezt sürgősen el kell felejtenünk, függetlenül attól, hogy fogyókúrázunk –e és építsük be a negatív kalóriákat az étkezésünkbe. De az éhezést is töröljük a szótárunkból.

Akkor mit ehetek?

Legyen otthon és a munkahelyünkön is mindig pár éhségcsillapító falat. Néha maga a rágás, vagy az előttünk található táplálék is eltelít.

Otthon: (el ne felejtsd, hogy mindegyikből csak pár szemet, pár gerezdet vagy néhány kanállal fogyaszthatsz és alaposan rágd meg az ételeket, ezzel ugyanis megnyugtatod a gyomrodat)
- nyers karotta
- zeller
- retek
- cékla
- paradicsom
- eper
- mandarin
- sajt
- hús
- natúr joghurt
- mandula
- fekete olajbogyó

Munkahely: Ugye nem vihetünk magunkkal mindig ételeket, nem is tárolhatjuk őket az íróasztalban, ugyanis az ételek kiszáradnak, megromlanak, így több kárt is okozhatnak bennünk, mint hasznot.

Ha 11 óra körül megjelenik az a bizonyos éhségérzet, amin nem tudunk úrrá lenni, készítsünk otthon pár falatot, amelyet könnyedén magunkkal tudunk vinni. Szerezz be egy cigarettás doboz nagyságú műanyag dobozt és töltsd meg: (vagy-vagy)
- 10-20 g ementáli sajt
- 1 kis karotta
- 20 g sonka
- 6 szem földimogyoró
- 3 szem szilva
- kevés csirkemell fóliába csavarva
- 6 db narancs vagy mandaringerezd fóliába csavarva

Ezekkel a nasikkal, nem követsz el bűnt sem az alakod, sem a szervezeted ellen.

Ne hagyd, hogy beteljen a pohár!


 Beautiful_Nature_Photography_Wallpaper_z3ciuGyerekkoromban hallottam az egyik barátomtól, hogy a szülei válófélben vannak. Akkor az édesapja azt mondta a barátomnak:

„Tudod fiam, ez a dolog úgy néz ki, mint egy gardrób szoba, amiben az évek alatt csak gyűlnek a teli dobozok. Egyszer aztán azon vesszük észre magunkat, hogy a szoba megtelt a dobozokkal. Ezért válunk el édesanyáddal.”

De vajon miért hagyják az emberek, hogy ellaposodjon és beszürküljön a kapcsolatuk? Miért hagyják, hogy unalmassá és megszokottá váljon az, amit egyszer bevált és évekig jól működött?

Az emberek az évek múlásával hagyják, hogy a tennivalóik, a napi rutin a fejükre nőjenek. Egy kapcsolat az elején még lángol és szenvedélyes. Ilyenkor még minden együtt töltött percért hálásak. Aztán jön a mókuskerék, az esküvő, egy gyerek, két gyerek, bölcsi, ovi, suli, gyors nyaralás, mellette a munka és azon kapják magukat, hogy a forró szerelmük szépen lassan kihűlt. Az egymás iránt érzett szeretetük pedig átváltozott egyfajta megszokássá.

Az unalmas párkapcsolat általános velejárója, hogy a párok tagjai felfigyelnek a kedves szavú, minden reggel bókoló kollégára, és az érdeklődő, megértő, mosolygós kolléganőre. Ez pedig már a vég.

Hiszen ilyenkor kezdenek el azon rágódni: hogy miért is vagyunk mi együtt? Sokszor ezért: „A gyerekeknek nem akarunk rosszat, hogy csonka családban kelljen felnőniük, ezért még egy darabig  együtt maradunk.”

Aztán mindennapossá válnak a veszekedések, a viták, az ajtócsapkodások, mígnem egy szép napon betelik a pohár, vagy tele lesz a gardrób szoba és a szülők elválnak.

Helyette inkább a kezdetektől figyelmesnek kell lenni a másikkal. Meg kell hallgatni, támogatni kell és megérteni egymást. Sokat kell beszélgetni és a legfontosabb, hogy még csírájában elfojtani a problémákat. Ha mindezt megtesszük, felébred szunnyadó szerelmünk a társunk iránt és örökké tartó boldogság várhat ránk. Nem késő és nem bonyolult tenni érte!

A barátom kis idővel később mesélte, hogy egyik nap arra ment haza, hogy a szülei éppen nevetgéltek és turbékoltak. Ekkor a barátom apukája a következőket súgta mosolyogva a fiú fülébe:

„Úgy döntöttem, hogy elkezdem kinyitni azokat a teli dobozokat és meglásd, hamarosan újra kiürül a gardróbszoba…”

 

Újjászületés


plumeria-beautiful-pretty-flower“Számomra minden év kezdete az újjászületésről szól. Hiszen kapunk egy újabb esélyt, egy újabb lehetőséget az élettől, hogy újra kezdjünk valamit. Ha valamit elrontottam tavaly, azon leszek, hogy kijavítsam, ha megbántottam valakit, akkor jóvá akarom tenni a botlásomat. Fontos, hogy úgy érezzük, kaptunk egy új esélyt, hogy jóvá tegyük magunkat és a hibáinkat.” – Cheng Huan Of

Januári depresszió ellen


522141Mint minden év első hónapjában, főleg ha Európában köszönt ránk, hideg, csúnya, szürke, latyakos idő fogad bennünket. Ilyenkor az embernek nincs kedve kimozdulni otthonról és a legtöbben mély depresszióba zuhannak. De a napi rutint muszáj hamar felvenni és dolgozni tovább, gyermeket nevelni, szórakozni, pihenni, napi teendőket elvégezni. Ha csak nagyon kevés időnk van a lelki megújulásra, felfrissülésre és vagyonokat sem tudunk költeni drága kényeztetésekre, akkor próbáljuk meg otthon vagy a szabadban feltölteni lemerült energia raktárainkat.

1     Legyen öröm egy csésze, gőzölgő cappuccino vagy egy finom mézes, gyümölcsös tea. Ha tehetjük fogyasszuk el egy fotelban ülve, miközben kinézünk a borongós tájra, vagy igyuk meg miközben kedvenc könyvünket bújjuk a kanapén heverészve.

2     Ilyenkor ne együnk nehéz ételeket, de túl könnyűt sem. Ebben az időszakban nem biztos, hogy elég és kielégítő egy tál hideg saláta. Inkább pároljuk a zöldségeket, együnk sovány főzelékeket és egyszerű húsokat. De a legjobb és akár az egész téli időszakot ki lehet vele húzni, ha jó sok levest eszünk. Lehetnek különböző zöldséglevesek, de egy húsleves is csodákra képes ebben a borongós időben.

images (14)3     Ha nem tudunk elmenni hétvégenként egy lazító wellness-re, akkor csináljuk magunknak otthon. A kádat tisztítsuk ki alaposan és helyezzük köré a Karácsonyról megmaradt gyertyákat és mécseseket. Pár csepp illóolajjal és habfürdővel készítsünk forró fürdőt és bújjunk bele. Engedjük tele a kádat és lazítsunk benne legalább 15 percet. Miután kijövünk a vízből meleg törülközőbe tekerjük magunkat és így pihenjünk még pár percet. Igyunk meg ezután legalább 3 dl langyos vizet, ezzel még kicsit méregtelenítünk is. Ezután viszont már irány az ágy! A pihenésünk garantáltan kellemes és relaxáló lesz!

4     Ha édes ízekre vágyunk, készítsünk magunknak egy tál déli gyümölcssalátát. Ha ódzkodunk a hideg ételektől, akkor vagy várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre hűlnek, vagy ínycsiklandó falatokat készíthetünk, ha bedobjuk őket a sütőbe és rácsepegtetünk pár csepp mézet.

5     A sütőtök szezonnak még nincs vége. Készítsünk belőle finom, mézes levest vagy csak szeleteljük fel és süssük meg. Kiváló desszert és még egészséges is.
6     Ha kimegyünk a szabadba, öltözzünk fel rétegesen, és vegyük magunk köré a gyermekeinket is. A hideg mindenkit kifáraszt, de egy jó séta egy erdőben vagy csak a Duna parton csodákra képes. A legnagyobb hidegben is menjünk ki mindig a szabadba, mert felfrissülni muszáj a szervezetünknek is.

7     Szervezzünk programokat. Gyerekekkel is lehet múzeumba, vadasparkba menni. Néhány órás kikapcsolódás minket is feltölt arra a napra. Energiát abból nem nyerünk, ha otthon tespedünk!

8     Sportolni ilyenkor is lehet. Egy kis kocogás vagy otthoni torna, esetleg egy úszás a közeli fürdőben, nagyon jó hatással van a szervezetünkre.

Ha valaki belülről szép, az kívülről is látszik….


Több száz évvel ezelőtt az volt a szép, és az egészséges, ha egy nő nem volt csont sovány. Ha kerek formái voltak, akkor látszott rajta, hogy jóllakott és jól él.

Manapság ha kinyitunk egy bármilyen női magazint, árad belőle a hogyan legyünk szépek, sugárzóak, vékonyak, dögösek, feszesek és hogyan csábítsunk el minden pasit magunk körül. Ha kiolvasunk egyet, hamar tisztában leszünk az összes drága, luxus termék nevével, amelyet ha magunkra kenünk, máris „hypertökéletesek” leszünk tőlük. Aztán persze miután utánaolvastunk a termékeknek, beszereztük, kipróbáltuk és használtuk őket, rájövünk arra, hogy mit sem változott a testünk. Ugyanott maradtak a zsírpárnák, a cellulitisz és a puha bőr is.

images (9)

Arról persze nem szól a fáma, hogy mit vegyünk arra az esetre, ha lelkünket szeretnénk tisztítani, ha kisugárzásunkat szeretnénk fokozni, ha az önbizalmunkat akarjuk egy megfelelő szintre emelni. Hiszen egy férfi lehet, hogy először a dögös, mutatós nőt pillantja meg, de csakis akkor fog a nő mellett hosszú éveket elidőzni, ha az belül is rendben van saját magával. Márpedig erre csak kevés gyógymód van. Egy nőnek ha vannak is kisebb külső hibái, főleg azzal tudja őket ellensúlyozni, ha ismeri és szereti önmagát. Meg kell tanulnunk elfogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ne örökké csak a hibáinkat keressük. Igenis legyünk tisztában lelki szépségeinkkel, értékeinkkel és tudásunkkal. A hétköznapi tornaedzés közé illesszünk be 1-2 napra önmegismerő tevékenységeket. A napi stresszes munka után menjünk el sétálni a parkba, üljünk be egy kávézóba, figyeljük, sőt csodáljuk a körülöttünk mozgó embereket. Otthon jógázzunk, meditáljunk kellemes zenét hallgatva és koncentráljunk befelé. A pihentető relaxálás után pedig üljünk be a kádba és kényeztessük a lelkünket tiszta, szép gondolatokkal. Miután kijöttünk a kádból nézzünk mélyen a tükörképünk szemébe és állapítsuk meg, hogy szépek és tökéletesek vagyunk.

Több száz évvel ezelőtt az volt a szép, az egészséges ha egy nő nem volt csont sovány. Ha kerek formái voltak, akkor látszott rajta, hogy jóllakott és jól él. Most azért fizetünk százezreket, hogy a jóízűen elfogyasztott vacsorákat levarázsolják rólunk. Tény, hogy ha valaki mindenáron meg akar felelni a mai kor külsőségbeli szépségideáljának, annak bizony az esti brassói, vagy meleg szendvics helyett meg kell elégednie a könnyű cézár vagy egyéb salátákkal. Viszont a belső szépséget mi magunk képesek vagyunk fejleszteni, bővíteni és erősíteni magunkban. Ha egy héten rendszeresen „megtornáztatjuk” a lelkünket és ellátjuk kikapcsolódással és ráhangolódással, már nagyon sokat teszünk önmagunkért. Ha valaki belülről szép, az kívülről is látszik. A szép nő nem a feszes testnél kezdődik és ér véget. Azért legyünk szépek kívülről, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ne mások diktálják ezt belénk.

Egy nő bármilyen formás és vékony, tökéletes testalkatú, csak akkor fog elvarázsolni egy férfit, ha ő maga tisztában lesz az értékeivel és a külső-belső szépségével. Ami látszik egy szép nőn, az a harmónia.

Az, hogy kiegyensúlyozott és boldog, elfogadja, sőt szereti önmagát. Igenis mindenki merje szeretni saját magát. Ez az érzés ott fog csillogni a tekintetünkben. Lehetsz te élsportoló, vagy híres színművésznő, ha nem vagy tisztában önmagaddal, a gondolataiddal és a vágyaiddal. Tegyünk magunk elé elérhető célokat és valósítsuk meg azokat.  Legyünk büszkék magunkra és az önerőből elért sikereinkre. A célkitűzés után a megvalósításért sok mindent meg kell tenni. De az utána következő boldogság és megelégedettség majd mindenért kárpótol. Ebben segíteni fog a hitünk, hogy feltétel nélkül hiszünk magunkban, hogy majd sikerül elérnünk a célunkat. Engedjük szabadra a fantáziánkat és kérjük, hogy pozitív gondolatokkal, ötletekkel árasszanak el minket.  Ha szeretjük magunkat és hiszünk a saját képességeinkben akkor egyszerűen, zökkenőmentesen elérjük céljainkat.