Hűtlenség! Hogyan mentsük meg a kapcsolatot?

romantic-couple-in-rain-the-beautiful-photographs-of-lovers-incredible-snaps-93515Sajnos napjainkban az emberek többsége nem megoldja a problémáját, hanem inkább azonnal megszabadul tőle. Ha megromlik egy párkapcsolat sokkal egyszerűbb hetente néhányszor egy harmadik karjaiban kikötni, mint őszintének lenni a feleségünkkel vagy a férjünkkel. Rengeteg kapcsolatot a gyermek fog össze. Ha kiég egy szerelem, nem megbeszéljük a problémáinkat, hanem kilépünk belőle. Pedig nem ez a megoldás.

Félrelépések még boldog házasságokban is történnek, gyakorta valamilyen személyes válság következtében, legyen az munkahelyi vagy otthoni kudarc. A szülés, valamelyik szülő elvesztése, a fiatalság elmúlásának felismerése ugyancsak házasságon kívüli viszonyokba kergethet egyeseket.

Sok házaspárnak nem sikerül a kibékülés. Igen gyakoriak a megcsalások, és az általuk okozott sebek nagyon nehezen gyógyulnak. Sokszor csak akkor lehet túljutni a krízisen, ha a kapcsolatban még mélyen él a szeretet és a megbecsülés. Vannak azonban olyan esetek, amelyekben elkerülhető lett volna a válás. A hűtlenség felfedésének hevében sok házaspár követ el olyan hibákat, amelyek megakadályozzák a kapcsolat későbbi rendbe hozását. Ezek a hibák elkerülése segíthet megmenteni a házasságot:

1. Elhamarkodott lépés
A megcsalt partner úgy érzi, jogos, ha haladéktalanul a tettek mezejére lép. Ha valaki feltárja a rokonai előtt házastársa hűtlenségét, majd mégis együtt marad vele, annak nemcsak a házasságát kell megmentenie, hanem társa és a rokonai közötti kapcsolatot is, hiszen a rokonság még inkább zokon veszi a sérelmet, hiszen ők nem láttak bele részletesen a korábbi kapcsolatba sem.
Legjobb, ha ilyenkor mi is időt kérünk, átgondoljuk a további lépéseket, a közös jövőt és azt, hogy hogyan lehet rendbe hozni a kapcsolatot és egyáltalán érdemes-e. Nem szégyen, ha szakemberhez fordulunk segítségért.

2. Bosszú
Létezik az úgynevezett kompenzáló megcsalás. A becsapottság érzése a másik félből azt váltja ki, hogy ugyanilyen módon neki is fájdalmat kell okoznia. Az elhagyottnak, a megcsaltnak tudatosítania kell: a történtektől ő nem lett értéktelenebb. Nem kell bizonyítani egy új kapcsolattal. Ez a magatartás lehetetlenné teszi a kapcsolat helyrehozását.  De az is, ha valaki állandóan felemlegeti a hűtlenséget. A félrelépő házastársat nem szabad folyton a régi tévedésére, hibájára emlékeztetni, mert ilyenkor bezárul, sőt egy idő után ellentámadásba lendül.

3. Korábbi állapot visszaállítása
Amikor valaki rájön partnere hűtlenségére, megrendül a bizalma, a házasságba vetett hite. Ha az illető a másik félről alkotott idealizált elképzelésekbe kapaszkodott, ezeket most a valósággal kell helyettesíteni, és el kell fogadni a másik hiányosságait. Ekkor sem szégyen, ha pszichológushoz, vagy családterapeutához fordulunk segítségért. Utána még új értékeket is felfedezhetünk a másikban és akár újra beleszerethetünk. A régi állapotot ne akarjuk visszacsinálni, kezdjünk új életet.

4. További titkolózás
A hűtlen társ eleinte arra hivatkozik, hogy többet kell dolgoznia, aztán jönnek a több napos továbbképzések, utak, céges rendezvények, amik nem is léteznek. De egy idő utána a hűtlen fél is rájön arra, hogy mindez felesleges volt. Legjobb, ha őszintén elmond mindent. Ha már fény derül a viszonyra, és a házastárs részleteket akar tudni, őszintén el kell mesélni mindent. Ilyenkor a vétkes félnek fegyelmezettnek kell lennie, főleg abban az esetben, ha még közösen rendbe akarják hozni a kapcsolatukat.

5. Lezárás
A hűtlen félnek le kell zárnia a viszonyát, csak azután kezdődhet meg a gyógyulás. Néha ez rendkívül nehéz. Ám a hűtlenség nem hosszú távú megoldás. Az idealizált, romantikus viszonyok illúziókra alapozódnak, márpedig az illúziót nehéz fenntartani. A hűtlen fél ideig-óráig képzelheti azt, hogy a szeretője rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyeket házastársa nélkülöz. Ám az igazi meghittség alapja a kölcsönös megértés, valamint a készség egymás gyengéinek és gyarlóságainak megértésére és elfogadására.

6. Felelősség elhárítása
A kapcsolat rendezésének egyik alapfeltétele, hogy el kell nyerni a másik bocsánatát: meg kell érteni, mi történt, meg kell beszélni, meg kell bánni és fel kell dolgozni azokat. Ha a félrelépő nem ismeri be, hogy hibázott, nem jöhet rendbe a kapcsolat. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ha az egyik fél bocsánatot kér, a másik bocsásson meg neki.
Ha a házastársak tisztázzák egymással azokat a gondokat, amelyek a hűtlenséget okozták, megmenthetik a kapcsolatukat.
Ötletek: legyenek kettesben és beszélgessenek egymással; vonják le a tanulságokat; újítsák meg a kapcsolatukat.

M. Sz.
Párkapcsolati szakértő


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>