Segítő beszélgetés
és életvezetési tanácsadás

Miért van szükség a segítő beszélgetésre?

A mindennapok folyamán gyakran kerülünk olyan élethelyzetbe, ahol úgy érezzük, méltatlanul bántak velünk, s tehetetlennek érezzük magunkat. Megbántanak minket, és mi is megbántunk másokat. Nem találjuk a megoldást, egyedül vagyunk a problémáinkkal, nem értenek meg bennünket. Elkerülhetetlenek életünkben a válságok, a krízisek, a különböző veszteségek is. A kialakult harag, gyűlölet, bánat, szomorúság lerakódik sejtjeinkben, lelki egyensúlyunk felborul, és előbb utóbb testi megbetegedés formájában jelentkezik.

Hogy ezt megelőzzük, a lerakódásokat el kell távolítani. Ennek legegyszerűbb módja elmondani, megosztani, megkönnyebbülni. Mentálisan is tisztálkodnunk kell!

Fordítsuk meg a régi szólást: ép testben ép lélek. Valójában ép lélekkel lesz ép a test! Ahogy a testünket is fejlesztjük különféle edzési formákkal, ugyanúgy a léleknek is szüksége van az állandó „karbantartásra”, megtisztulásra, s ennek kiváló eszköze a segítő beszélgetés.

Hogyan segíthetek?

A segítő beszélgetésekkel szeretném előmozdítani a kliensek saját belső világának megnyilvánulásait, lelki erejüket mozgósítani, és pozitív értékeiket feltárni. A segítő beszélgetés során nem értékelünk, nem nyilvánítunk véleményt, nem ítélkezünk, s nem sürgetjük a folyamatot.

Számíthatsz rám! Abban, hogy előítéletek nélkül, teljes elfogadással hallgatlak meg. Nincs moralizálás, nincs jó és rossz, ezért nem kell szégyenkezned, vagy bármit eltitkolnod. Bátran vállalhatod valódi érzéseidet, gondolataidat, megoszthatod félelmeidet. Nem kell attól tartanod, hogy rossz szemmel nézek Rád, mert valamit másképp gondolsz vagy érzel, mint ahogyan azt elvárják Tőled. Közös munkánkat az együttérzés, megértés, tolerancia, elfogadás és teljes körű titoktartás jellemzi. A beszélgetéseink témáját Te határozod meg, azaz a kiinduló pontunk a Te elakadásaid, illetve problémáid.

Felismerheted a rejtett érzelmeidet, megértheted az érzelmek közötti összefüggéseket. Egy ilyen megértett összefüggés (aha-élmény) segíthet Neked abban, hogy mélyebb szinten tekints önmagadra, és ezzel továbbléphetsz a teljesebb önmegismerés felé. Megértheted például eddig indokolatlannak vélt, sokszor önpusztító negatív érzéseidet, illetve azok kiváltó okait, és ennek köszönhetően már képes leszel megküzdeni velük. Megértheted rossz érzéseidet, meg nem fogalmazott feszültségeid, félelmeid okait, így enyhül a szorongás, tágul a gondolkodás és elindulhatsz a megoldás felé.

Milyen problémákkal fordulhatsz hozzám?

 • Egyéni életút áttekintése
 • Személyiségfejlődési elakadások, szorongások kialakulásának közös feltárása
 • Családi és egyéb kapcsolati problémák feltárása és a problémák megoldásához vezető út közös megkeresése
 • Önismeret fejlesztése
 • Érzelmi problémák feltárása, az összefüggések és megoldások közös megkeresése
 • Egészséges önbecsülés, önbizalom helyreállítása, öngondoskodás erősítése
 • Belső erőforrások feltárása
 • A lelki folyamatok megértése, rendezése, az érzelmi blokkok feloldása, az eltemetett negatív élmények felszínre hozása, kezelése
 • Szorongások, feszültségek oldása, stresszkezelés
 • Hatékony kommunikációs kompetenciák fejlesztése
 • Megnyugvás, lelki harmónia, lelki elengedettség elősegítése
 • Lelki egészségfejlesztés, egészségmegőrzés

A keretekről

Kellemes, barátságos, nyugodt légkörben zajlanak a segítő beszélgetések. Nem terápiás alkalmak, ám elősegítik a testi-lelki egyensúly helyreállítását, a lélek tisztulását, a jó közérzet kialakulását.

Időtartamuk 50 perc.

A beszélgetések ismétlődhetnek hetente, kéthetente vagy akár havonta.

A probléma jellegétől függően minimum 3 alkalom ajánlott, de a lelki egyensúly fenntartása érdekében folyamatossá válhatnak a találkozások, hiszen ahogyan testedzéssel a testünket tartjuk karban, ugyanez történik a lelkünkkel is a segítő beszélgetések során.

A segítő beszélgetések megkezdése előtt szóbeli megállapodást kötünk a keretekről, megfogalmazzuk elvárásainkat egymás felé. A segítő teljes titoktartást garantál, de a kliens is érdekelt a titoktartásban a kölcsönös bizalom érdekében.

Az időpont lemondása: minimum 24 órával a megbeszélt alkalom előtt.